Vodootporna Sperploca

Project Managment

Vodootporna šperploča presvučena folijom (oplata)
Topolova šperploča presvučena folijom je lakša u poređenju sa alternativnim panelima(tablama) od brezovine zadržavajući slične fizičke karakteristike. Šperploča presvučena folijom je naročito proizvedena za zadovoljavanje potreba pri izvođenju betonskih radova, pri čemu obezbeđuje zaštitu od hemijskog dejstva betona kao i vlažnih uslova.

Listovi šperploče presvučene fenolskom folijom površinu betona ostavljaju naročito glatkom. Spoljni ili unutrašnji betonski zidovi ostaju spremni za krečenje i bez utisnute teksture drveta i ostataka, krhotina drveta, bez potrebe za dodatnim skupim malterisanjem.

Kako ostvariti najbolje rezultate upotrebom vodootporne šperploče presvučene folijom:

 • Zaštita ivica
  Ivice šperploče presvučene folijom od fenolskog materijala su u potpunosti fabrički zaštićene i najvažnije je da takve ostanu, kako bi u potpunosti došao do izražaja značaj presvlačenja table folijom od fenolskog materijala. Sve naknadno sečene ivice moraju se zaštititi što pre vodootpornom farbom.
 • Zaštita rupa
  Sve rupe načinjene u materijalu folije na tablama za šalovanje treba zaštititi kako bi se izbegao ulazak vode. Ukoliko voda prodre može izazvati podnadutost oko rupa.
 • Čišćenje i popravka
  Kako bi se produžio vek trajanja, čišćenje se mora vršiti odmah nakon svake upotrebe. Vodootporna šperploča presvučena fenolskom folijom može se brisati sredstvom za čišćenje ili vodom i oštrom četkom. Nekad je neophodna upotreba strugača za čišćenje drveta ali je neophodno pažljivo raditi kako ne bi došlo do oštećenja lica šperploče. Ne koristite čeličnu četku ili oštar strugač za metal za uklanjanje otvrdlog betona.
 • Čuvanje
  Uvek čistite i popravljajte table korišćene za šalovanje pre odlaganja. Table treba ređati naizmenično licem prema licu i leđima u leđa kako bi se izbeglo oštećenje lica šrafovima itd. Ukoliko su table mokre, ne dozvolite im da se osuše isuviše brzo.